Mituri astrologice - greșeli, prostii și baliverne -

22.02.2019

La fel de veche, asemenea omului, astrologia a parcurs diverse etape. De la perioadele elitiste la cele de degradare absolută și șarlatanii. Prin urmare există rămășițe de greșeli sau concepții nefondate, mai ales acum când astrologia încercă să atingă noile domenii ale vremii.

Am avut Lună Plină în Fecioară și poate este momentul să punem degetul pe rană și să vedem „bârna din ochii noștri, ci nu paiul din ochiul celuilalt”.

1. Astrologia tradițională este depășită

Profund greșit! Astrologia tradițională este foarte metodică, matematică și riguroasă. Insuficiența ei poate veni prin prisma interpretărilor oferite, dar este absolut normal ca acele timpuri să aibă anumite standarde, preocupări și curiozități. Astrologul modern trebuie să actulizeze interpretările, să le aducă în vremuri noi conform scopurilor sale. Exemplul perfect vine din traduceri. Astrologii vechi avea un limbaj propriu, metafore specifice timpului, lucruri care trebuie înțelese în contextul respectiv și care trebuie transpuse în limbajul metaforic de azi. Acesta este travaliul traducătorilor astrologici, să înțeleagă limbajul și să găsească o formă cât mai corectă de a revitaliza informația.

2. Astrologia este deterministă

Nope! Nope! Există potențial și predispoziție, sunt mai multe căi, mai multe coridoare, astrologia îți arată drumul și finalitatea dar nu îți zice că poți să alegi doar o cale. Este adevărat că există perioada mai favorabile sau mai puțin favorabile pentru diverse activități, însă poți ține cont de ele sau nu. Dacă știi că mâine e ninge este strict alegerea ta dacă pleci la muncă în tricou și pantaloni scurți!

3. Ascendentul este activ după vârsta de 30 / 33 de ani

Șocant! Cred că acest moment critic a fost fumat de mult! Ascendentul este determinat corporal, are o puternică structură fizică, este asemenea temperamentului din psihologie. Planetele sunt abilități deja formate, iar până la 29-30 ani (Întorcerea lui Saturn) omul tot evoluează. Ascendentul este activ mai ales în prima parte a vieții unde există modificări și transformări corporale puternice, iar pentru analiza astrologică a copiilor Ascendentul este un punct esențial. Varianta de 30 / 33 de ani este o infuență a creștinismului, vârsta la care a murit Iisus și s-a luat drept etalon.

4. Astrologie creștină, astrologie budistă etc.

Astrologia nu are religie, ce-i drept în primele momente de evoluție ale umanității avem concepte de animism, planetele și fenomenele naturale fiind personificate. Dar astrologia nu aparține niciunei religii! Astrologia este folosită de religii, inclusiv de creștinism și se pot face paralele între astrologie și religie (că avem și exemple de astrologie angelică...). Lucrarea Astrologie Creștină a lui William Lilly face referire mai degrabă la modul corect de înețelege și practica astrologia, mai ales cea orară.

5. Compatibilitate zodiacală

Vedem în revistele mondene, ziare și rețele sociale tot felul de tabele și compatibilități între zodii, dar asta nu însemană că toate zodiile de foc (Berbec, Leu, Săgetător), spre exemplu, se vor înțelege bine între ele. Acesta este o informație truncheată, luată din terioa astrologică ce face referire mai degrabă la planete și la faptul că o planetă dintr-un semn de foc se va înțelege mai bine cu altă planetă aflată tot într-un semn de foc (există totuși și aici niște observații pentru că și planetele au zodii în care se simt mai bine sau mai puțin bine) datorită faptului că se formează un aspect de 120 de grade, un aspect benefic în principiu. Acest tip de compatibilitate astrologică este insuficient, deseori eronat, este necesar să vedem interacțiunile planetare ale celor doi (posibil) parteneri.

6. Astrologia psihologică

Tot auzim de acest tip de astrologie, și da este nevoie de un astfel de tip de astrologie. Însă momentan nu putem vorbi despre o concepție solidă, sunt infotmații vagi, lipsite de o teorie explicativă din punct de vedere psihologic care să stea la baza unor astfel de asocieri. Putem spune că astrologia arhetipală poate concura pentru acest statut, pentru că se bazează pe ideile lui Carl Gustav Jung cu privire la arhetipuri, dar nu ave o ierarhizare a psihicului, nu vedem interacțiuni specifice activității intrapsihice. De aceea sper să expun în viitorul apropriat ideea de psihastrologie sau astrologie psihanalitică unde vreau să arată că putem identifica strucuturile psihicului într-o astrogramă conform teoriei lui Freud, teorie care privește formarea psihicului, activitatea lui, psihopatologia. În rest informațiile generale și cu implicații psihologice nu sunt valide fără o terorie explicativă de sorginte psihologică.

7. Horoscopul

Cuvânt deja intrat în limbajul comun și alienat față de sensul de bază. Horoscop înseamnă defapt astrograma, desenul schematic al planetelor aflate pe care la momentul nașterii. Acum horoscop însemnă previziune, mai ales pe termen scurt și cu caracter general. Previziunile de pe o zi pe alta din ziare, TV, media în general sunt foarte aproape de a fi considerate inutile! Nu se pot face previziuni generale zilnice, se pot utiliza anumite evenimente astrologice pentru a explica o situație sau a anticipa, dar nu în fiecare zi se petrece ceva pe cer. Se pot face în schimb analize previzionale personalizate în care sunt temeinic studiate aspecte dintre planetele subiectului în diverse tehnici. Deci Horoscopul zilnic / săptămânal este inutil. Totuși putem folosi informațiile generale spuse de ASTROLOGI în momentul în care există evenimente astrolgice majore pe care fiecare le va simți, într-un fel sau altul, în conformitate cu strucutra astrogramei sale.

8. Astrologul profesionist

Ca în orice domeniu sunt oameni mai bine pregățiți și alții mai puțin pregătiți, deasemenea sunt buni practicanți care au abilitilăți oratorice și alții dar de cercetare, evitând discursul public. Ideea este că poți învăța singur astrologie! Asta depinde doar de perseverența, capacitatea de discrimare și curiozitatea de care dispui. Astrologia nu mai este o știință ocultă care are nevoie de inițieri, ritualuri și alte nebunii. Există practicanți excelenți fără să fi urmat cursuri sau școli, dar trebuie să recunoaștem că uneori există nevoie de un ghid / sprijin în momente de incertitudine. Fiindcă în România profesioa de astrolog este deja recunoscută există implicit și o bază legală, de unde avem și diplome/atesate. Dar asta nu însemană că cineva care a făcut un curs de jumătate de an poate cuprinde tot ce știe un om carea învățat în ani de zile, autodidact. Și astrologia se supune principiului performanței, iar calitatea de profesionist nu depinde de diplome, apariții televizate, ci de performanță. De aici veme că nu toți astrologii sunt la fel!

9. Cartea de zodii

Când discutăm despre literatura de specialitate ar trebui să excludem „cărțile de zodii”. Aceste stufoase lucrări care îți zic cum mănâncă zodiile, cum dorm, cum se spală, cum fac sex etc. Acestea sunt doar o deviație a horoscopului în care apar descrieri lunigi, anevoioase, prea detaliate și inutile. Aceste tipuri de cărți de cumpără, dar nu au mai nicio informație astrologică. Să analizezi doar zodiile și să faci o astfel de reducere a astrologiei reprezintă o desfigurare a tuturor cunoștințelor de tip astrologic. Dar ce nu facem pentru marketing și bani?! Mai bine cumpărați un manual de astrologie, că pe lângă descrierea nefolositoare a zodiilor poate aveți noroc și de descrieri mai semnificative: semne de lungă / lungă ascensiune, masculine /feminine, etc.

Acestea au fost miturile momentan, dacă mai apare ceva voi scrie alt articol. Iar dacă aveți curiozități sau întrebări nu ezitați să folosiți secțiunea de CONTACT.
Numai bine!