Luna Plină în Vărsător - obrazul din grădina măslinilor

14.08.2019
Judas’ Kiss by Robert Schoeller
Judas’ Kiss by Robert Schoeller

Luna Plină din Vărsător găsește luminariile în semne fixe într-un conflict psihanalitic de natura Eu - NonEu. Eul ne reprezintă, el este Soarele, el este dorința de a trăi și de a fi văzuți ca trăind, el este scopul și mijlocul existenței, iar prin extrapolare astfel suntem și noi, scopul și mijlocul nostru. Mobilul vieții psihologice este reprezentat de pulsiuni, iar Soarele (Eul) este pulsiunea de viață, nevoia de atenție, iubire și grijă.
În opoziție cu Soarele se află Luna, care, prin faptul că este în Vărsător exprimă caracterele NonEului. NonEul este ceea ce nu sunt eu, de asemenea incapacitatea de a nu diferenția nevoia și pulsiunea mea față de a celuilalt. NonEul amenință cu lipsa de identitate, cu tratarea din punct de vedere psihologic si afectiv nediferențiat, iar nediferențierea este similară cu anularea Eului, de la un punct. Dorim că noi să fim tratați într-un mod caracteristic, să avem parte de o anume atenție, ci nu să fim incluși într-un grup vag care se bucură de aceleași resurse psihologice. Această dizolvare a identității este cea care creează conflictul, iar acum să vedem ce fac planetele în acest sens.

Jupiter - Se-ul

Jupiter este guvernator de Ascendent, dar și de casă 4. El ne arată nevoile primare și cum se exprimă ele. Pentru că guvernatorul casei 4 este în prima casă nevoia acută de grijă, de apărare este exacerbată. Putem avea situații în care căutăm mame în cei din jur. Mama sens general se aplică tuturor și astfel acestor oameni li se pierd identiățile: de iubit/ă; prieten/ă; soț/ie, etc. Riscul de a transforma totul într-un obiect al iubirii primar, acel „sân bun” care ne-a hrănit când eram mici, este foarte mare. Nu vrem ca celălalt să ne vadă vulnerabilitatea, ci să o acopere, să nu o arate, ci să o ascundă. J
Juputer face careu cu Neptun și Lilith iar starea de dependență maternă se accentuată, devine tot mai urgentă, tot mai căutată, tot mai neașteptată. Dar uneori vorbele noastre pot fi dureroase. Dorind atât de mult „sânul bun” este posibil să îl „devorăm”, să ne pierdem cumpătul, să îi transformăm pe ceilalți în ce vrem și apoi să îi consumăm, să nu îi lăsăm să plece, din frica de a rămâne „dezveliți”. Acestă frică este văzut prin Chiron care este violent la orice formă de nesupunere, care nu poate accepta ca „sânul bun” să nu fie acolo, care nu poate aștepta, care vrea acum și permanent, iar orice lipsă, chiar și cele motivate pot fi percepute cu abandon.

Mercur și Juputer, ca SupraEu

Guvernatorii caselor 4-10 au tendința de a impune limite, mai întâi în context familial apoi social. Cum Jupiter guvernează și casa 4 și 1 acesta își pierde din capacitatea de a educa, ci devine mai indulgent mai ales cu sinele. Greșelile sunt modificate și par insignifiante sau li se găsesc motivații aberante. Nevoile sunt nevoi și vor ieși cu orice preț la iveală. Pe lângă acestă scădere a culpabilității, Mercur aduce și mecanismul de raționalizare. Nu vom recunoaște că defapt vrem ca toți ceilalți să fie „sânul bun, hrănitor” ci vom explica meticulos și inteligibil fiecare comportament, vom creea argumente pentru orice ca să ascundem ceea ce defapt căutăm. Iar acest comportament este deja cunoscut, mai ales dacă privim în religiile creștine.
Să ne amintim cum un oarecare Iuda a sărutat un oarecare obraz într-o grădină de măslini oarecare. Aparent un gest de tandrețe, dar care avea alte scopuri.
Astfel și noi, îi vom transforma pe ceilalți în oarecare (mame), vom săruta un oarecare obraz (vom avea anumite comportamente) pentru a-i trăda defapt și pentru ai condamna la un oarecare destin (prizonierat, prezența permanentă noi).

Ce este de făcut?

Pentru astfel de context ne uităm la casele 2-8. Casa 2 obiectele bune, pe care le vrem, casa 8 obiectele rele care ne creează discomfort. În casa 2 avem Saturn și Nodul Sud. Cu siguranță ne vom da seama de dependențele pe care creem, de nevoie pe care le avem și de care rațional ne este rușine. Verbalizarea este cheia, dureroasă, da! Frica de a pierde prin recunoașterea și implicit expunerea vulnerabilităților creează angoasă. Ne e frică de abandon, dar de asemenea îi abandonam pe ceilalți în procesele de satisfacere a nevoilor noastre. După eclipse cred că Luna asta Plină va reactualiza, va face puțină lumină. Nu e plăcut, deloc, dar avem timp să învățăm. Vărsătorul înseamnă generalizare și lipsa de identitate dar și independență.