Isteria CORONAVIRUS - psihanaliză și astrologie

25.02.2020

Vom discuta inițial despre contextul general astral, apoi despre ce s-a întâmplat în China, ce se întâmplă actualmente în România și cum apar semnele unei isterii pandemice - în sens psihanalitic.

DESPRE CHINA

Mai jos avem harta natală a Chinei (interior) cu tranzitele de la începutul anului (exterior), de asemenea sunt marcate și Săgetătorul (ca semn al ascendentului profectat), Vărsătorul (ca prin nivel al eliberării zodiacale), Leul și Fecioara (ca nivel secund și terțiar ale eliberării zodiacale).

Deco Jupiter este Lordul Anului și ne uităm la această planetă pentru a vedea exact ce evenimente vor urma. La începutul anului 2020, conjuncția Pluto - Saturn era fix peste Jupiter natal, în casa 12. Ne putem da seama că există un potențial mare ca lucrurile care au stat până acum liniștite  să explodeze. Pluto erodează lent, Saturn expune, mai ales în sensul de măsuri austere sau de limitare. Deci toată această „extravaganță” culinară este incriminată. Vasta arie de alimente, neobișnuite pentru majoritate, produce efecte nefaste. Dacă nu utilizam prezența lui Pluto, observam și din conjuncția Saturn (care natal guvernează casa XII - boala și casa I -  corpul) cu Jupiter (guvernator de casa II - mâncarea și de casa IX  - mentalitatea, putem să spunem că Jupiter reprezintă în acestă casă concepția culinară și de aceea China, în special abordează o largă varietate de ingrediente) că există riscul de toxiinfecție alimentară sau de maladii cauzate de alimentație, iar casă XII arată micro-organismele nespecifice care sunt ingerate și sunt insuficient metabolizate sau mai bine zis corpul nu are abilitatea de a le integra. Pluto face referire tot la lumea micro-organismelor, mai ales cele necunoscute sau nespecifice unei specii.
Deși conjuncția din casa 12 ar fi putut să țină acest secret în limitele teritoriale ale țării, Jupiter din tranzit face careu cu Soarele natal. Vizibilitatea acestei probele poate fi indicată de faptul că Saturn guvernează casa 1 (imaginea țării), dar dacă era prezent doar acest aspect lucrurile erau aflate mai greu. Faptul că Lordul Anului provoacă Soarele natal conduce la o vizibilitate sporită. Jupiter natal are o forță sporită de decanul în care se afla (propriul decan), dar Soarele natal este slăbit de plasarea în decan și termen. Dacă este să discutăm de Soare ca reprezentant al nației observăm un popor sensibil (Balanța), care este foarte tulburat de mediu (decanul Lunii) și care este ușor bolnăvicios (termenul lui Saturn). Cum situația are o puternică amprentă saturniană lucrurile au fost foarte grave pentru China, pentru că au atins acele vulnerabilități corporale. De asemenea cunoaștem că virusul preferă umiditatea și frigul (Kampf et al., 2020).

Pentru că este activă casa 11 China va fi foarte afectată social și în relațiile cu celelalte state. Cred că lucrurile vor mai avea efecte tot anul, mai ales că Jupiter se apropie de Saturn și de Pluto și este posibil ca atunci China să traverseze din nou perioade dificile, mă refer aici mai ales la situațiile de ordin politic-economic. Pot exista sancțiuni financiare sau un soi de criză, oricum măsurile de austeritate și de limitare vor fi prezente până anul viitor, inclusiv în prima parte alui 2021.

Faptul că Vărsătorul primește forță, prin prisma Eliberării zodiacale, nu putem decât să constatăm că acest lucru conduce la schimbarea percepției față de China. Luna în casa 1 dă semne pentru o atitudine schimbătoare sau o imagine incertă, din punct de vedere politico-social. Dar se asemenea acest lucru indică și poporul, care devine vulnerabil (atât fizic, cât și în raport cu instituțiile statului). Luna guvernează casa 6, cea a bolilor comune, a obiceiurilor, a rutinei zilnice, iar prezența ei în casa I (în acest caz) poate indica o insecuritate alimentară care este strâns legată de igienă și de obiceiurile alimentare.

Când s-a aflat știrea despre posibila epidemie de coronavirus, profecția lunară a ascendentului se afla în Vărsător (a patra casă de la ascendentul profectat anual), deci toată expunerea aceasta era previzibilă, Luna în Vărsător devenea astfel mai puternică și informația trebuie înaintată.
Eliberarea zodiacală de nivel 2 potențează Leul - partenerii Chinei, iar conjuncția Pluto-Marte se activează depărtându-i pe ceilalți de China și scăzând implicarea în raporturile cu aceasta din cauza epidemiei. Eliberarea zodiacală de nivel 3 activează Fecioara, unde se află Saturn și astfel cred că soluția (medicamentația sau vaccinul) va fi găsită tot de China. Cu Saturn în casa 8 se găsesc soluții, mai ales că Fecioara este casa 10 a profecției, deci astfel se restabilește imaginea țării, dar mai este de așteptat până atunci, cert este că există un efort foarte mare depus pentru soluționarea acestei situații, de asemenea există și o mare vină pe care China o preia.

ITALIA - NOUL FOCAR

Epidemia cu coronavirus a avansat extraordinar de repede în Italia, din ziua de 21 februarie 2020 focarul a început să își facă apariția să se se extindă vertiginos, foarte asemănător cu situația din China.
Mai jos avem și harta natală a Italiei (interior) cu tranzitele din data de 21.02.2020. Ascendentul profectat este tot în Săgetător (galben), dar de această dată este vizată casa 2, dar Jupiter este și în acest caz Lodrul Anului.

Ca aspect principal observăm careul dintre Jupiter în tranzit și Jupiter natal care este plasat tot în casa 12. Cu siguranță izbucnirea focarului ține de procesul de „migrație”, de călătorie pe care îl indică sectorul 3 al unei astrograme. Plasarea lui Jupiter natal în casa 12 cred că predispune țările sau teritoriile  la o receptare mai rapidă a virusului, cumva acest aspect produce un efect similar cu situația din China. Cu siguranță fenomenul din Italia va lua amploare, mai ales că Marte (guvernator de Ascendent) face careu cu Neptun natal și acest lucru conduce la conturarea unei isterii pandemice în adevăratul sens al cuvântului. Vor apărea tot felul de zvonuri, scenarii fantaziste, planuri apocaliptice și frici extreme.

Eliberarea zodiacală de nivel 1 (albastru) activează zodia Fecioarei, care pentru Italia reprezintă casa 11, cea a interacțiunilor sociale, a relațiilor diplomatice, iar în aceste momente Mercur (guvernatorul natural al Fecioarei) este retrograd în zodia opusă, încă un indiciu pentru propagarea isteriei pandemice. Dacă COVID-19 a apărut în China, isteria pandemică a acestui virus a apărut în Italia, iar lucrurile vor lua amploare până ce Mercur iese din retrogradare - 10 martie 2020 - când lucrurile încep să fie mai lucide, mai cumpătate.
Eliberarea zodiacală de nivel 2 activează Berbecul - casa 6 pentru Italia, care marchează un mediu prielnic pentru răspândirea virusului.
Iar Eliberarea zodiacală de nivel 3 activează Racul și casa 8, unde și aici se află Saturn. Cred că se vor găsi soluții de stopare a propagării virusului, un tratament de moment, până când va apărea soluția finală propusă de China.

DESPRE ROMÂNIA

Având în vedere că există cazuri și în Europa, ba chiar recent Italia a devenit un focar, România pare a fi foarte vulnerabilă și predispusă la receptarea virusului.

România are Ascendentul profectat în Rac, deci Luna este Lordul Anului. Vedem totuși că în Rac se află  Jupiter natal, dar el este în Exaltare. Recent  (în jurul datei de 1 februarie) Jupiter a făcut opoziție cu Jupiter natal, dar pe noi nu ne-a influențat pentru că nu este Lordul Anului. Luna guvernează casa 6 și se află în Scorpion, suntem foarte receptivi la ceea ce înseamnă isterie. Cred că adevăratul pericol va fi confuzia, noi vom avea cazuri de gripă care ușor vor trece drept cazuri de coronavirus, iar de aici se va creea o panică generală. Din păcate lucrurile scapă de sub control ușor, populația are un ritm propriu și alert, fake-news ne împrăștie cu viteza luminii și cred că se va creea o conspirație generală, fals justificată, dar reală în manifestare.

Eliberarea zodiacală de nivel 1 activează Fecioara care pentru noi înseamnă casa 8, iar cum Mercur este retrograd suntem printre acele țări care pun carul înaintea boilor, care degeaba primesc informații pentru că tot la comportamentul instinctiv apelează, care cheltuie aiurea și devine o „victimă financiară”.

Eliberarea zodiacală de nivel 2 activează Săgetătorul, care este liber momentan, iar pentru noi Jupiter nu aduce evenimente marcante pentru că nu interacționează cu harta natală.

Eliberarea zodiacală de nivel 3 activează Capricornul, iar din 16 aprilie Vărsătorul. Eiii, aici aș zice că pericolul a trecut, dar noi trebuie să ne conformăm la reglementările de securitate medicală impuse de situația globală. Din punctul meu de vedere nu cred că România va deveni un focar, ci doar o arie de dezordine și de activități incoerente, bazate pe o gândire infantilă care este alimentată de „teama iminentă a infestării”.

ISTERIA PANDEMICĂ - pericolul asociat COVID-19

În situații de criză sau în contexte sociale dificile populația are diverse metode de a se adapta la mediu. Unul dintre comportamente este dezvoltarea unor simptome psihogene, în cazul situațiilor sociale cu caracter medical (în general al pandemiilor), așa cum este și cazul coronavirsului. 
În astfel de momente apar simptome false (închipuite) care sunt identice cu cele ale bolii actuale (Boss, 1997), dar care, în urma examenelor clinice nu indică nicio conexiune cu boala.

Cel mai adesea simptomele „copiate” sunt: durerea de cap (67% din cazuri), vertij (46%), greață (41%), dureri abdominale și crampe (39%), tuse (31%), oboseală și somnolență (31%), durere de gât, toracalgii, vomă, diaree (Jones & Barr, 2000).

Freud considera că relațiile umane sunt fenomene sociale (Freud, 1921), iar în centrul oricărei ființe se află Erosul sau pulsiunea, iar acest lucru permite o comunicare inconștientă între oameni care conduce la imitație și identificare ca model de coeziune. În modelele sociale ierarhice raportarea libidinală se dezvoltă atât pe verticală - cu superiorii; cât și pe orizontală - cu egalii, camarazii. Când de la superiori nu se percepe niciun fel de „iubire” - care trebuie înțeleasă ca interes, grijă, atenție, atunci grupul se dispersează, se risipește, se diluează, se simte amenințat. Când superiorul, văzut și experimentat ca omnipotent dispare din diverse motive, atunci amenințarea isteriei este tot mai aproape (Bion, 1989), toate acele așteptări de securitate dispar când dispare și „obiectul” care le întruchipează, iar corpul este amenințat de anihilare.

Același lucru se petrece și acum, casa 8 în astrologie indică tocmai identificarea inconștientă cu celălalt preluarea simptomelor, somatizarea lor. În situațiile în care „șefii statului” nu comunică cu poporul lor (indiferent de ce se transmite), acest lucru va fi perceput ca un abandon, iar din ce în ce mai mulți voi avea simptome psihogene pentru a atrage atenția. Când „părintele” satului te părăsește atunci „plângi”, chiar dacă nu ai nimic, chiar dacă nu te doare nimic. Societatea își va creea fantasme de anihilare - tot circulă un mit al eradicării intenționate, iar COVID-19 ar fi tocmai arma.
Isteria pandemică produce efecte personale, sociale și economice, de ceea starea de alertă trebuie bine controlată. 

Discutăm despre un virus de natura lui Saturn (rece și umed) dar cu comportamentul lui Jupiter (expansiv și necontrolat), iar popoarele se află între aceste influențe care produc angoasă și paranoia (Saturn), dar mai ales isterie și agitație (Jupiter).

Bibliografie:

Bion, W. R. (1989). Experiences in groups, and other papers. Tavistock/Routledge. https://search.ebscohost.com/login.aspx?direct=true&scope=site&db=nlebk&db=nlabk&AN=94811

Boss, L. P. (1997). Epidemic Hysteria: A Review of the Published Literature. Epidemiologic Reviews, 19(2), 233-243. https://doi.org/10.1093/oxfordjournals.epirev.a017955

Freud, S. (1921). Group Psychology and the Analysis of the Ego. 39.

Jones, T. F., & Barr, D. B. (2000). Mass Psychogenic Illness Attributed to Toxic Exposure at a High School. The New England Journal of Medicine, 5.

Kampf, G., Todt, D., Pfaender, S., & Steinmann, E. (2020). Persistence of coronaviruses on inanimate surfaces and their inactivation with biocidal agents. Journal of Hospital Infection, S0195670120300463. https://doi.org/10.1016/j.jhin.2020.01.022