Despre ce nu poate fi numit - psihastrologie

06.06.2019

Pentru că tot am avut o Lună Nouă în Gemeni, iar acum cu Soarele în Gemeni și Mercur în Rac putem să vorbim despre lucruri pe care nu le putem numi, dar le simțim.
PS: mea culpa pentru lipsa de activitate, dar mna perioadă de sesiune.

Cel puțin o dată în viață au existat situații în care ai simțit lucruri, acut, până la granița cu durerea fizică, fie că discutăm despre starea de anxietate, stres, neliniște sau bucurie și entuziasm. Un amalgam de senzații care nu pot fi cuprinse într-un cuvânt și care nu se poate descrie fidel, ci doar jalnic intuit prin vorbe.

Credit: Bill Davenport
Credit: Bill Davenport

Dacă ar fi să privim spre astrologie am putea considera acest lucru ca pe o influență a lui Mercur în Rac fiindcă discutăm de pulsiuni, de instincte care nu se supun raționalizării. Se poate crede că așa acționează Mercur în toate semnele de apă. Greșit! Scorpionul poate să prezinte aceste situații „confuze”, să le catalogheze și să le explice sieși, rareori dorind să le expună și celorlalți. Iar Peștii se exprimă poetic și artistic, iar prin figuri de stil pot să se exprime, să metaforizeze nenumitul.
Racul se confruntă cu ce are moștenit, cu ce a trăit în copilărie și a rămas fără nume, iar ce rămâne fără nume nu poate fi perceput, este simțit ca ceva vag, de neînțeles și necuprins. Dar lucrurile nenumite încă rămân acolo și revin, de cele mai multe ori într-o formă dezvoltată, dar cu aceeași manifestare lipsită de intelecualizare.

În psihastrologie (astrologia cu baze teoretice și practice psihanalitice) procesul de ne-numire este indicat de plasarea Lunii în harta natală. Semnul în care se află astrul indică natura lucrurilor ce nu pot fi percepute, iar casa indică contextul sau factorii care au condus la lipsa numirii. Orice om are în evoluția sa momente de nenumire, atunci când este bebeluș, copil și nu poate percepe tot, deci Luna indică nenumirea naturală, tipică omului.
În situațiile în care Mercur și Luna se asociază în astfel de plasări atunci nenumirea devine patologică, devine o piedică, o sursă de dezorganizare. Depinde de ce case guvernează Luna și Mercur în harta natală se pot indica manifestări dislexice, dar cu substrat psihologic, până la o imagine a realității destul de instabilă.

Limitele interpretării astrologice

Da, astrologul își poate spune lucruri pe care nu le știi, fie că vorbim despre trecut și reconstruim nenumitul, fie că vorbim despre prezent și se observă imaginea panoramică, fie că vorbim despre viitor și se indică anumite căi.
Astrologul poate face asta doar pentru faptul că Cerul este o oglindă care reflectă exact ceea ce ființele sublunare sunt. Relația omului cu Cerul este un transferențială, în terapia psihanalitică transferul este cel care se analizează pentru a demasca respectivele conținuturi inconștiente care sunt proiectate de către pacient asupra analistului. Așa este și cu Cerul, el reprezintă transferul, proiecția omului asupra lucrurilor exterioare, iar astrologul este cel care analizează acest transfer, denumit generic aici Cer. Bineînțeles că acest astrolog poate cunoaște mai bine sau mai puțin bine regulile transferului, poate să observe mai atent sau nu detaliile, poate să transpună în vorbe fidel sau mai puțin fidel ceea ce se petrece în transfer.

Deci nu este Cerul vinovat pentru ceea ce ți se întâmplă ție, nu are nimeni responsabilitatea vieții tale în afară de tine. Iar când tu nu își asumi acestă responsabilitatea devii un nenumit, o compoziție vagă de carne, sânge, oase, frânturi de psihic conștient, emoții și sentimente sălbatice și ațe inconștiente care țin totul laolaltă.

Acestea fiind zise, în perioada următoare vor apărea mai multe texte despre psihastrologie și așa cum am gândit eu uniunea astrologie-psihanaliză.