Cele 3 tipuri de Gemeni

14.06.2019
Book of Hours Italy, probably Milan, 1470-1480 MS G.14 fol. 6r
Book of Hours Italy, probably Milan, 1470-1480 MS G.14 fol. 6r

Decanii Gemenilor sunt:

  1. Gradele 0-10 JUPITER (caldeean) și MERCUR (triplicitate - Gemeni)

  2. Gradele 10-20 MARTE (caldeean) și VENUS (triplicitate - Balanță)

  3. Gradele 20-30 SOARE (caldeean) și SATURN (triplicitate - Vărsător)

Primul decan JUPITER și MERCUR 20 mai - 30 mai

Prin prezența anumitor stele aici există interpretări vechi care vorbesc despre reputație războinică, agitație relațională, tristețe, lacrimi și violență. Dar primul decan al acestei zodii vorbește despre dualitatea bine-rău, mai mult decât orice alt segment al cercului astrologic. Luna conferă starea de ambivalență, iar din punct de vedere psihologic acești nativi suportă cel mai bine a inconsecvența naturală a existenței lucru ce este un beneficiu. Deseori conflictele psihologice apar atunci când nu putem concepe că o situație sau o persoană poate fi bună și rea în același timp.
Sub influența lui Jupiter se dezvoltă caractere activiste, militanți pentru credință (nu neapărat religioasă), oameni care încearcă să elimine stigmatele sociale și orice tip de discriminare irelevant.
Nativii acționează mai ales pe baza impulsului și a stării de moment, tind să fie bombastici în exprimare și să exagereze trăirile pe care le au. Deseori experimentează situații cu toată ființa și sunt cuprinși de efecte emoțional-afective foarte puternice.

Stelele importante din acest teritoriu sunt (ele devin relevante doar când Soarele face conjuncție): 

Alcyone 0º - afecțiuni oftalmologice, dureri de gât, probleme legate de agresivitate. Persoană pasională, aspră, cu atitudine de judecător, îngâmfare, dezechilibru în raportul instincte - compasiune.
Mirfak 2º  - resurse energetice foarte bune, deseori găsim atleți sau alți sportivi cu Soarele la gradul acesta.
Prima Hyadum 5º - aspecte negative asupra minții, dificultăți sau eșecuri academice, gândire ușor de distras, atenție fluctuantă, fatalism.
Aldebaran 9º - o sursă excelentă de energie, popularitate și câștiguri mari dar care se pot pierde. Fluctuații mari de ascensiune, după perioade excelente pot urma perioade foarte dure.

Soarele aici capătă foarte multă energie, iar nativii doresc să încerce din tot și toate, cu toate astea au mai multe fețe sau fațete. Este recomandat să se concentreze pe o singură sarcină sau pe un singur proiect, dar dacă lucrează în domenii libertine atunci se integrează foarte bine. Există o predispoziție pentru mai mulți copii sau o înclinație spre a preda lucruri copiilor mici (clasele primare). Modul lor de a-i învăța pe alții este amuzant și dinamic. Lipsa de răbdare îi face să nu zăbovească prea mult analizând un singur lucru, au tendința de face mai multe lucruri deodată.
Uneori se observă o atitudine infantilă, oricum nativii sunt joviali și copilăroși. Curiozitatea permanentă îi ajută să inoveze și să modifice anumite aspecte ale muncii lor.


Al doilea decan MARTE și VENUS 01 iunie - 10 iunie

Soarele în acest sector dobândește avânt, nerăbdare, dorința de a face toate lucrurile. Când personalizăm Soarele într-o expunere astrologică atunci ne referim la personalitatea complet formată, în sensul în care există un aparat psihic structurat, nu neapărat și sănătos. Nativii decanului doi se diferențiază profund de cei din primul decan. De multe ori își asumă responsabilități prea multe și apoi și-o iau. Atât de agitați încât boala reprezintă singurul tip de pauză forțată. Problematica acestui decan survine din influența pulsiunilor, nativii se lasă conduși de dorințele lor, rareori construiesc apărări pentru conflicte personale și sociale, nu își fac griji în ce privește „restricția” socială, normativă și urmează calea spre satisfacere cu entuziasm și motivație. Acest fapt este indicat și de guvernatorii planetari care sunt exponenți ai impulsurilor Erosului psihanalitic.
Din cauza acestei lejerități de acțiune multe raporturi inter-umane trec rapid din prim plan în plan secund și astfel rămân relații suspendate care tot revin și îi bântuie pe nativi.

Singura stea cu importanță majoră din acest decan:

Rigel 16º - curaj, uneori nesăbuit, noroc mai ales în acțiuni de tip militar sau conflicte, totuși victoriile de acest tip survin după pagube semnificative. Voință puternică, poate schimba cursul natural al evenimentelor. Reprezentant al voinței colective, bun politician.

Acești nativi sunt foarte abili, dar uneori devin obositori sau lipsiți de substanță. Ei se vor plia separat pe nevoile fiecărei persoane cu care interacționează astfel încât cu greu am putea spune cum este nativul defapt, pentru că singura constantă a lui este schimbarea. Atitudinea lor poate atrage ușor sentimente de invidie, gelozie, etc. Deseori deveni obiectul de proiecție al celorlați, dar cu toate acestea cerul restrâns de prieteni este bine sudat. Fie este iubit, fie urât și de multe ori se oscilează între aceste două ipostaze, nativul nu își va privi partea slabă sau defectele.


Al treilea decan SOARE și SATURN  11 iunie - 20 iunie

Aceste decan se asemănă cel mai mult constelației Gemenilor și prefigurează o diferențiere puternică de Gemeni, care este prezentă în toți nativii. Psihanalitic putem discute despre un clivaj de pulsiuni, pe de o parte nativul este atent, ocrotitor, pașnic și hrănitor, pe de altă parte este războinic și răzbunător, dominant. În dezvoltarea psihosexuală conflictul între sexe este puternic marcat ca de asemenea și diferențierea falusiană exprimă de complexul castrării (invidie de penis sau protest viril la fete - termeni psihanalitici ce trebuie tratați conform literaturii de specialitate). Nativul are multă energie, este un părinte ce se dorește a fi complet, un partener omniprezent, un angajat multi-talentat.

Cele mai importante stele ale acestui decan:

Bellatrix 20º - schimbător, indecis, abilități practice și mecanice, succes și reușită dar risc mare de a le pierde, afecțiuni oftalmologice, dese reacții febrile.
Capella 21º - schimbător, discurs rapid, de neînțeles și critic, respect.
Mintaka și El Nath 22º - Discret, precaut, ușor influențabil. Înclinație spre religie, recunoaștere în știință, filosofie sau mediul religios. 
Alnilam 23º și Centura lui Orion până la 24º - repezeală, duritate, acestea culminează cu preferințe militare sau sportive și dorința acerbă de a câștiga. Popularitate, noroc și fericire de lungă durată.
Al Hecka 24º - suspicios și rezervat. Dese afecțiuni pulmonare. Abilități strategice puternice.
Betelgeuse 29º - interes și practica artelor oculte, dese afecțiuni acute, succes și performanță cu risc de eșec ulterior.

Curiozitatea este caracteristica primară a acestor nativi. Dacă în decanul doi discutam despre o eliberare de pulsiuni, aici discutăm mai mult despre o îngrădire a dorințelor, psihanalitic se vehiculează ideea unui SupraEu puternic. Pentru a compensa nativii au tendința de a accesa roluri de conducere, fapt ce le aduce antipatii puternice. Nativul este convingător și atrăgător, poate manipula cu ușurință. În plan creativ acești Gemeni sunt ingenioși, iar produsele lor și mai degrabă marcante, decât armonioase, îmbinând contrarii și exagerând uneori.