Câteva considerații previzionale pentru anul de Lună

08.05.2019

În astrologie sunt multe tehnici previzionale, unele funcționează singure, altele în completarea altora, unele sunt mai simple, altele mai complexe, unele mai cunoscute, altele mai „ascunse”. Profecția este o un mod de a identifica ce sector din harta natală este activat pe parcursul unui an și ce planetă întâmpină evenimentele acestea. În fiecare an Ascendentul natal se mută cu un semn, rotindu-se mereu și mereu, dar la o durată de un an de zile pornind de la ziua nașterii. 

Să spunem că avem o persoană cu Ascendentul în Fecioară la 07 grade și este născută în 1999, în anul 2000 Ascendentul profectat se va muta la 07 grade Balanță, în 2001 la 07 grade Scorpion și tot așa. În 1999 planeta guvernatoare de an va fi Mercur și evenimentele vor avea natura casei I, în 2000 planeta guvernatoare va fi Venus iar evenimentele vor avea natura casei II, iar în 2001 discutăm despre Marte și casa III. După cum se observă se folosesc guvernatorii tradiționali.

Luna. November. 1904 Print made by: Jacobus Harrewyn biographyPublished by: Willem Koning
Luna. November. 1904 Print made by: Jacobus Harrewyn biographyPublished by: Willem Koning

Toată lumea traversează în 12 ani fiecare parte a hărții natale și trece pe sub guvernarea celor 7 planete (numim planete și Soarele și Luna doar din comoditate, pentru că știm că sunt stea respectiv satelit natural) vizibile cu ochiul liber, inclusiv prin guvernarea Lunii, iar acesta se diferențiază prin mișcarea ei rapidă.

Luna este fluctuantă în acțiune, modifică lucrurile rapid, aduce instabilitate. Natural ea se referă la modul personal de reacție la mediu, la manifestările instinctive, la emoțiile (mai degrabă cele de bază), la nevoile de bază: somn, hrană, securitate, etc.
La fiecare lunație (Lună Nouă și Lună Plină) evenimentele capătă o încărcătură majoră, emoțiile cresc și devin apăsătoare, fricile de asemenea avansează și este posibil ca în aceste momente persoana să aibă mici crize existențiale, în funcție de casa natală care este activată de Ascendentul profectat.

Particularitatea anului de Lună este lipsa reperelor. Nu există un drum, o direcție ci este mai degrabă o existență care seamănă cu o plutire în derivă unde direcția este dictată de curenții prezenți, dar nu de voința nativului, uneori la nivel inconștient, când se plictisesc, nativii desenează săgeți luni cu capăt ascuțit reprezentând nevoia de un curs constant și stabilit foarte bine cu un scop bine determinat. Așa pot începe proiecte și se pot opri brusc, stările emoționale se modifică în mod constant.

În afară de perioada lunațiilor mai pot exista astfel de situații când Luna natală primește aspecte de la planete din tranzit sau Luna din tranzit are configurații speciale de la planete din tranzit însă se află și în casa unde este ascendentul profectat.

În psihastrologie Luna implică ideea unor mecanisme arhaice pe care psihanaliza le numește infantile. Acestea un reactualizate, iar nativul va simți frica de pierdere, de lipsă, de atașament, de ambivalență, într-o măsură mai mare sau mai mică, în funcție de ce rol joacă Luna în harta natală (aceste interpretări sunt potențate când Luna natală guvernează Ascendentul, casa IV, VIII sau XII (deci casele de apă, a se citi articolul meu care abordează acestă temă: Eros și Thanatos în astro-psihologie).

Tot în cazul anului de Lună se observă o acutizare a situațiilor și reacțiilor emoționale spre finalul perioadei. Cu aproximativ 3 luni înainte de aniversare Luna este atât de sensibilă încât reacționează și la fazele de pătrare, iar în ultima săptămână de acțiune acesta se manifestă independent de orice aspect. Deseori nativi au un blocaj mental, nu identifică niciun reper, nu pot să proiecte viitorul, nu pot să își imagineze nici măcar cum va arăta ziua de mâine, darămite să facă planuri lungi, se instalează un soi de amnezie frustrantă pentru că dacă nu poți intui o formă a viitorului pierzi imaginea lucrurilor pe care le ai acum.

Nu vom intra în detalii pentru că anul de Lună are o puternică amprentă personală și există o oarecare epifanie și cercetare inconștientă pe parcursul acestui interval, de aceea se recomandă atenție multă și de preferat și suport specializat.

Vom discuta inițial despre contextul general astral, apoi despre ce s-a întâmplat în China, ce se întâmplă actualmente în România și cum apar semnele unei isterii pandemice - în sens psihanalitic.